Aviana La Catrina

szerda, november 09, 2011


A minap összecsaptak azok a bizonyos jelek az életemben és úgy gondoltam erről szeretnék írni Nektek is.
Nemrég múlt el Halloween illetőleg a Halottak Napja és bizonyos kultúrákban bizony igencsak kitesznek magukért az emberek…már ami a sminket illeti. 

Igen, nem meglepő, hogy erről az oldalról közelítem meg a Dél- Amerikai emberek hozzáállását ezekben a napokban, merthogy olyan kulturális különlegesség van a birtokukban, ami csak inspirálja az embert. Egy kedves ismerősöm küldte el nekem a minap Sylvia Ji festőművész munkáit, mondván bizonyára hasznos lehet számomra. Mikor megláttam, hogy Sylvia mit fest azonnal tudtam, hogy ez kell nekem!
Nemcsak, mert ezt láttam pár nappal ezelőtt az egyik kedvenc énekesem blog oldalán, hanem mert régről, nem is tudom megmondani pontosan honnan, én ismertem ezt a képet, és sokat kerestem is, de nem tudtam pontosan mi az, amit valójában keresek. Talán ezek az élmények összemosódnak a Frida c. filmben látottakkal, nem tudom, de rendkívül örülök annak, hogy végre rátaláltam. Azért írom, hogy ezt a képet, hiszen az összes további munka/kép/smink egy bizonyos kép variációi.
Minden a La Catrina mexikói bábúból indult el.  Pontosabban José Guadalupe Posada karikatúra-művész Calavera de la Catrina („Az elegáns hölgy koponyája”) című festményéből. Az úriember metaforikusan ábrázolta a Mexikói felső társadalmi osztályokat. De még hogy!! J

A mexikóiak vagy nagyon viccesek vagy nagyon bátrak, hiszen nem félik kigúnyolni a Halált sem. Sőt tovább mennek és egyenesen szórakoznak rajta! (Valljuk be, mindenki rémálmával szórakoznak :D ) Azonban a mexikóiaknál ez nem csak egy népi hagyomány, ők nagyon szoros viszonyban  vannak a Halállal. Számukra ez több mint csak gúny a La Catrinákkal; egyfajta láthatatlan kapocs van közöttük, hiszen szoros kapcsolatban áll Mexikó történelmével és a kultúrájával a Halál-kultusz, ezért nem hiányozhat nagyobb ünnepekről sem. Pontosan ilyen a Halottak Napja (Día de los Fieles Difuntos vagy Día de los Muertos), amikor is a hiedelem szerint a halál, vagyis az elvesztett rokonok emléke, felerősíti bennük az identitás érzetüket, segít annak megerősítésében, hogy megtalálják helyüket a saját kultúrájukban és mélyüljenek az érzéseik ezzel kapcsolatban.

A La Catrina babák azért vonzzák annyira a szemet, mert egyszerre látunk rémisztő, de egyben szép dolgot is. Úgy tartják, hogy a Halál különböző formában mutatkozhat, lehet csinos és vidám, flörtölhet a halandókkal, de máskor meg csontváz alakját ölti, hogy az emberek féljenek tőle, és ne álljanak készen mikor el akarja őket vinni; ’tudjukhova’ :D
Azt hiszem Sylvia Ji pont ezt a flörtölős oldalát fogja meg a La Catrináknak, hiszen a festményei erről tanúskodnak!! De tudjátok mi? Ezt nektek is látni kell: http://www.sylviaji.com/

Alább láthatjátok szerény interpretációmat, mely szerintem elég jól sikerült, így elsőre. 

Sziasztok,
 Aviana

You Might Also Like

2 hozzászólás

  1. Huh, ez állati jó. Ha nem piroskának öltöznék majd farsangon, tuti valami ilyesminek... :D

    VálaszTörlés
  2. Még meggondolhatod magad, mert ez aztán nagyon különleges farsangi smink/öltözet lenne! :P Sylvia oldalán találsz még pár képet ami ihletet adhat!!
    Az egyik barátnőm szinte könyörgött nekem, hogy így kifestve menjek el vele egy farsangi buliba :)

    VálaszTörlés

Köszönöm a véleményed!

Like us on Facebook

Flickr Images