Vendégposzt; Petrától

csütörtök, március 22, 2012

Dobpergést kérek......A blog első vendégposztját olvashatjátok Petrától, aki a Petra Világa sikeres bloggerinája. :)
Petra egy nagyon aktuális témát választott, amint véleményem szerint nagy alaposan kidolgozott Nektek és tényleg minden információt összegyűjtött ami a segítségetekre lehet munkakeresés során. Így elsősorban tehát álláskeresők figyelmébe ajánlom az alábbi írást, de természetesen mindenki szerezhet belőle hasznos információkat, tippeket!!!
Íme:
"Nem egyszer találkozom olyan emberekkel, akik munkát keresnek, de a helyi hirdetési újságokon és a munkanélküli hivatalokon kívül nem ismernek más csatornákat, esetleg nem rendelkeznek megfelelő önéletrajzzal (vagy nincs is nekik). Jelenleg én is a munkát keresők táborába tartozom (sajnos), dolgoztam HR-esként is, így rendelkezem egy kis tapasztalattal. Félreértés ne essék, nem akarok bárkit is kioktatni, nem vagyok karrier tanácsadó vagy ilyesmi, csak szeretnék ezzel a bejegyzéssel egy kis segítséget nyújtani, hátha valakinek tudok segíteni.

Első lépések
Az első és legfontosabb, hogy tisztában legyünk saját képességeinkkel: milyen végzettségünk van, milyen tapasztalatokkal rendelkezünk, mit szeretnénk pontosan csinálni, mennyit utaznánk egy jó munka érdekében, mi az a minimum, amivel már elboldogulnánk. Tudom, sokszor a kényszer nagy úr, de pl. akinek érettségije van csak és nem tud nyelvet beszélni, az ne jelentkezzen ügyvezető igazgatónak, vagy egy adminisztrátori állásnál ne akarjunk 300 ezret keresni. Ez nem jelenti azt, hogy csak olyan helyre adhatunk be jelentkezést, aminek az elvárásai 100%-osan igazak ránk. Én is jelentkeztem olyan munkára, ahol felsőfokú végzettséget kértek (nekem nincs), de ezt leszámítva minden elvárásnak megfeleltem és megfelelő munkatapasztalatom is volt. Ki tudja, lehet sosem hívnak fel, de meg kell adni a lehetőséget mindennek.
Mikor eldöntöttem, hogy új állást szeretnék, először én is csak olyanra jelentkeztem, ami nagyon tetszett, de mivel sajnos az idő múlik, már én is beadom olyanra is, ami annyira nem érdekel. Mert kell a pénz. Ettől függetlenül nem fogom ímmel-ámmal csinálni azt a munkát, ami nem az álom-melóm, mert ki tudja, lehet adódik a cégen belül előrelépési lehetőség, vagy beajánlanak más helyre. Lehet, hogy időközben mi is találunk másik, jobb állást, de ne legyen az előző főnökünknek rossz tapasztalata velünk, sosem lehet tudni, hogy a következő munkáltatónk nem hívja-e fel rólunk érdeklődni.
Sok oldalon vannak tesztek is, hogy milyen munka illik hozzánk, érdemes kipróbálni! J

Önéletrajz
Sokan nem rendelkeznek részletes szakmai önéletrajzzal, csak valami word-os dokumentummal. Ez az első dolog, amivel találkozik a munkáltató, velünk kapcsolatban. Ha már itt komolytalannak tűnünk, interjúra sem fognak behívni. Találkoztam én is rengeteg érdekes, önéletrajznak nem nevezhető irománnyal (idézetek, virágok voltak rajta). Legnagyobb hibák közé sorolnám a helyesírást... könyörgöm, nem kell, hogy a fejünkben legyen a helyesírási szótár, de legalább egy önéletrajzot írjunk már meg rendesen (főleg, ha ellenőrzés is van a programokban). Tartalmazza az összes korábbi munkahelyünket, az ott betöltött pontos pozíciókat, elvégzett feladatainkat. Még ha csak titkárnő is voltál, írd le, hogy miket csináltál pontosan. Ha valahol feketén dolgoztál, de hasznos tapasztalatokra tettél szert, azt is írd bele nyugodtan, az interjún meg elmondod, hogy nem voltál bejelentve. A másik fontos, egy jó fotó! Ne tegyél bele mobiltelefonnal vagy bulin készült, painttel kivágott képet, vagy túlsminkelt, magad fotózott portrét. Ha nincs szkennelt igazolványképed, kérj meg valakit, hogy egy fehér fal előtt fotózzon le téged. Egy nagyon jó önéletrajz elbukhat egy gagyi fotón.
Manapság már Europass-os, amerikai típusú önéletrajzot kérnek a legtöbb helyen, ezt pedig itt tudjátok elkészíteni: www.europass.hu 
Érdemes word-ben lementeni a gépünkre, mert ha bármi változás van, könnyen tudunk rajta módosítani. Motivációs levél és önéletrajz mintákat is találtok itt!

Álláshirdetések
Sokan csak a Profession és CV online oldalakat ismerik, pedig sok olyan szemléző álláskereső weboldal van, ami a nagy és kevésbé ismert oldalakról is összegyűjti a találatokat kulcsszavas (pl. személyi asszisztens), szűkített (pl. az állás kategóriája, földrajzi elhelyezkedése, elvárt nyelvtudás) illetve részletes kereséssel (pl. hirdető cégek fő tevékenysége, állás jellege, munkaidő). Beírod a településed nevét és összegyűjti neked az olyan hirdetéseket, amik ezt tartalmazzák.
 • érdemes a települések weboldalát is megnézni, ha van apróhirdetés rajta
 • sok cégnek lehet az adatbázisába is jelentkezni még akkor is, ha épp nincs felvétel (pl. MÁV, DM, Rossmann, Decathlon stb.)
 • regisztráljatok az oldalakra, töltsétek fel az önéletrajzotokat is és frissítsétek, ha változás történt

Néhány oldal:
Itt megtaláljátok a munkaügyi központok hirdetéseit. Kirendeltségi körzeten belülit és külföldit egyaránt.

Ezeken az oldalakon megtaláljátok az expressz, jófogás, apród... oldalakon lévő hirdetéseket is! 
Szoktak kérni jelentkezéskor bérigényt is. Érdemes bériránytűt használni, ha nem tudjuk pontosan, hogy az adott pozícióban mi az az összeg, ami reális.
Érdemes a cégekre rákeresni a neten, én is beleugrottam majdnem két olyan munkába, ahol aztán kiderült (Google a barátunk), hogy nem egészen úgy működik minden, mint mondják, sőt volt, akik ellen eljárás is volt már.

Interjú 
Nagyon sok cég még csak nem is jelez vissza, hogy köszi, de nem. Te meg csak várod, hogy írjanak/hívjanak. Alap lenne szerintem, de ez van. Ha azonban mégis megkeresnek, akkor hatalmas az öröm. Az interjúra mindenképp elegánsabban menjünk, mint egy hétköznapi viselet, de túlöltözve se legyünk, magasabb pozíciót kivéve nem kell öltöny/kosztüm. Ha valami közbejön, kérjünk új időpontot, de mindenképpen jelezzünk vissza! Lehetőleg ne legyen cigiszagunk (elég kellemetlen tud lenni, főleg ilyenkor), ne rágózzunk stb.
Jó, ha kicsit utánanézünk a cégnek is, hogy pontosan mivel foglalkoznak. Ha rákérdeznek, legyünk felkészültek.

Még egy fontos dolog:
"Általános jelenség már itthon is, hogy a munkáltatók megkeresik a jelentkezőket a különböző közösségi oldalakon. Fontos tehát, hogy tisztán tartsuk az adatlapunkat, és a jelentkezés előtt érdemes újra átnézni mindent, hogy biztosan ne maradjon semmi kompromittáló" - mondta el lapunknak Vadon Balázs, a Job-Center ügyvezetője. "Tartózkodjunk a nyilvános dühkirohanásoktól, pocskondiázásoktól, de az sem szerencsés, ha a munkaadó a korábbi főnököt mocskoló hozzászólásokra bukkan az online felületünkön. Azok a képek, amiken félájultan fekszünk egy buli után, szintén nem segítik az álláskeresést, azok meg pláne nem, amik egy esetleges bűncselekmény fényképes vagy szöveges dokumentumai. Ám ha mégsem akarnánk megválni ezektől a képektől, ott vannak a biztonsági beállítások, amik segítségével elérhető, hogy csak az ismerőseink, esetleg csupán néhányan férhessenek hozzá a személyes dolgainkhoz" - jegyezte meg a szakember." Forrás: cvonline.hu
Nem írtam különlegesebb dolgokat, nem is volt célom bárkit kioktatni, de talán segítettem valakinek, még ha csak egy új álláskereső oldallal is! Sok sikert kívánok mindenkinek! :) "

Várjuk véleményeteket ebben a témában, ne fogjátok vissza magatokat! Szívesen elolvassuk a Ti történeteteket egy álláskeresés/ interjú/ próbanap kapcsán.

Sziasztok

U.i.: az e.l.f. lakk 'új' nyertese pedig: CRaPTRaSH 

You Might Also Like

4 hozzászólás

 1. Hehe, a sikerestől elééééééééég messze vagyok :D

  VálaszTörlés
 2. Úristen köszönöm!

  A bejegyzést most nincs időm végigolvasni, viszont mindenképp megteszem délután, ha hazaértem a munkából, csak hard candy Zsófi szólt, hogy nyertem. :]
  E-mailt pedig gyorsan írtam a címemmel, nagyon feldobódtam, de rohanok is dolgozni, szép napot Csajok! :]

  VálaszTörlés

Köszönöm a véleményed!

Like us on Facebook

Flickr Images