Impulzív | Another Beauty 06

vasárnap, augusztus 18, 2013

Rendhagyó impulzív cikk következik, ugyanis sminkek helyett egy olyan genetikai dologról szeretnék írni, ami az én életem meghatározó része is. Nincs Hollywoodi mosolyom. Soha nem is volt és nagy valószínűség szerint nem is lesz.
Köszönhetem ezt a felmenőimnek, akik ezt a genetikai állományt rám hagyták és ami miatt mindig ki fogok lógni egy kicsit a sorból. A történetemmel - dióhéjban -  talán segíthetek más lányoknak/fiúknak is, hogy elfogadják magukat és megpróbáljanak együtt élni önmagukkal, így "tökéletlenül".


18 éves koromig egy teljesen átlagos, esetemben megfelelő hézaggal elrendezett fogsorom volt. Nekem a jobb és bal kettes metszőfogam nem alakult ki, ám ez nem okozott számomra semmiféle problémát. Majd egyszer kattant valami az agyamba, hogy márpedig én mást akarok és végül fogszabályozóm lett. Eltelt több, mint egy év és kezdett kialakulni a mostani állapot annyi különbséggel, hogy kialakítottak két helyet a pótfogaknak.
Ez is rendben van még. Azonban figyelmetlenek voltak és későn vették le a fogszabályozót; így tovább csúsztak a fogaim. Továbbá kiderült, hogy nincs elég hely a pótfogaknak sem. Nyilván mindez utólag az egy év szenvedés és reménykedés után. Nem kaptam megfelelő tájékoztatást ez idő alatt és nem vizsgálták meg a lehetőségeket sem elég alaposan, így alakult ki a jelenlegi helyzetem.

Egy ideig bíztam abban, hogy mindez visszafordítható. Azonban az a tény, hogy akkor már jócskán elmúltam 18 éves és azok a károk amik keletkeztek nem voltak orvosolhatók azonnal, megtudtam, hogy majd' egy millió forint szükséges és normális, minőségi, nem sztk-s megoldás kivitelezéséhez. (18 éves korig minimális a fogszabályozó díja.)
Rengeteg álmatlan és sírással teli éjszaka/ ÉV következett. Álmok foghullásról és fogkitépésről, állkapocs leszakadásról és tehetetlenségről. Féltem mosolyogni, beszélni, szívből nevetni, mert mindig attól rettegtem, hogy az emberek undorítónak találnak egy olyan dolog miatt, amiről én nem tehetek. Érdekes, hogy míg én ezt gondoltam belül, a külvilágtól sosem kaptam ilyen jellegű visszajelzéseket; egyedül a blogvilág névtelen elemi hozták ezt fel nekem életemben először, primitív formátumban.  Így továbbgondolva megállapíthatom, hogy a közvetlen környezetben van emberség, tisztelet, együttérzés, szeretet és jó modor/tolerancia velem szemben. Míg az előbb említett csoportban határozottan nincs!! 
Akinek nem volt még ilyen jellegű testi problémája el sem tudja képzelni azt a fájdalmat, amit ilyenkor érezni lehet. Lelki beteggé tesz a tudat, hogy nem tudsz változtatni magadon és hogy az emberek egyből az alapján ítélnek el (meg) egy olyanért, ami nem a te hibád. Évekig őrlődsz és vágysz a megoldásra, ami sosem jön el (?).
Természetesen nem adtam fel a "gyógyulásra" a reményt és most is próbálkozom orvosok és lehetőségek után kutatni. Nagyon nehéz, de én sosem adom fel és igyekszem addig is rendezni magamban ezt a helyzetet. Mikor az első videómat feltettem a YouTube-ra, az egyik kedves barátnőm azt írta nekem, hogy tisztel azért, mert fel merem vállalni magam. Mindketten tudjuk mire értette, ám mégis támogatott és egy percig sem fordította meg azt a sorrendet, hogy " tudás, szenvedély, alkotásra való törekvés, önkifejezés" és "külsőségek". 
Nehezen, de megtanultam azt, hogy én így is teljes értékű ember vagyok, kívül-belül sok értékes tulajdonsággal és a legtöbb ember ezt inkább különlegesnek találja, mint borzalmasnak. Egy ideje már jobban vagyok és igyekszem pozitívan tekinteni előre. Büszke vagyok magamra, hogy a blogvilág névtelenjei számára tökéletlennek titulált lényként is tevékenykedek, alkotok, sőt egyre több ajtó nyílik meg előttem. Az ég világon nem érdekli a cégeket hány fogat kaptam, hanem, hogy mit teszek le az asztalra. Abba pedig még nem találtak hibát.

Ma azokat a kedvenc modelljeimet válogattam össze Nektek, akik szintén hasonló cipőben járnak, mint én. Ők az élő bizonyítékai annak, hogy van élet a siránkozás után. Felvállalják magukat, imádják őket és Ők ma már nagyon drága cipőben járnak. A legfontosabb, hogy pozitívan nézzünk előre! A lelki béke nem marad el! :)Minden jót!You Might Also Like

28 hozzászólás

 1. Nekem évekig volt fogszabályzóm, 3 + később még 4 (bölcsességfogak)fogamat húzták ki miatta, mondván, hogy kevés a hely a számban. Két évig volt állandó, majd még egy évig éjszakai fogszabályzóm. A nem megfelelő kezelés miatt kicsit elcsúsztak a fogaim (mivel felül csak egy fogat húztak ki az egész felső fogsorom balra csúszott), a mélyharapásomat sem kezelték rendesen, ezért nagyjából három havonta egy hétig olyan szinten fáj az álkapcsom, hogy enni is alig tudok...Úgyhogy sajnos át tudom érezni a problémádat. Idegesít, hogy három évet szenvedtem a semmiért :S :(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jézusom Réka!! Még a foghúzást csak elviseli valahogy az ember, arra gondolván, hogy ettől majd jobb lesz neki... de az, hogy 3 év fogszabályzás a "semmiért" és még az evés is gondot okoz, az egyszerűen borzalmas :( Nagyon sajnálom a helyzetedet :((

   Törlés
 2. Elég szemét dolog ilyennel dobálózni, de ez nem Téged minősít, inkább azt, aki ez alapján ítél meg.
  Nekem is volt fogszabályzóm, bull-dog fogsorom volt, 2,5 évig hordtam a fogszabit, úgy hogy a gyűrűk nagyok voltak a fogaimra, mert az átlagtól jóval kisebbek a fogaim. És nálam is hibáztak az orvosok...nem szóltak, sőt szerintem nem is vették észre hogy van egy nem kihullott tejfogam, és alatta ott akart kibújni a rendes fog. A tejfogam meg nem akart kihullani magától, a csont fogam meg alatta elkezdett elég érdekes módon és irányban nőni. Csak annak a rendbetétele volt 1,5 év. :) Mehettem fogat húzatni, és még jó, hogy időben szóltam, mert maguktól meg nem említették volna ezt az apróságot. Nem nálam voltak a röngten felvételek, így csak sejteni tudtam, hogy valami nem okés, hogy még egy kis púp utat akar törni magának a fogam mellett....Aztán szóltam a dokinőnek, hogy ez szerintem nem normális, és akkor kezdte el kutatni a kórlapomat, hogy ja igen, van egy ki nem hullott tejfoga, amit amúgy ki kellett volna már húzni... 1 évig majdnem hiába volt rajtam a fogszabályzó, azért csak majdnem, mert a felső állkapcsom azért szépen felhozták normál állapotba. De ez a plusz 1,5 év ajándékba... Nekem csak az volt a mákom szerintem, hogy elég korán elkezdtünk ezzel a fogszabi problémával foglalkozni, így nem voltam 18 amikor kiderült ez a baki.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Azért nem semmi, hogy milyen stílust engedhetnek meg maguknak a fogorvosok. A Te történeted példázza, hogy leginkább "szarnak" a betegekre és csak sablonokban gondolkodnak, na meg a pénzben. Mindig vannak kivételek és bárcsak találkozhatnák már egy normális fogorvossal, de a legtöbb így és ezek alapján dolgozik. A beteg meg csak szenvedjen. Elég gáz, amikor már Neked kell felhívni a figyelmet arra, hogy - bocsi, de van ott még vmi...nem látod??

   Törlés
 3. Az én fogaim is megérnek egy misét. Koránt sincs tökéletes mosolyom, pedig volt fogszabályzóm, igaz csak estére. Nekem már alapból több fogam van a kelleténél, 2 fogamon is nőtt 1 másik, amiket aztán ki kellett húzni. Az egyik első fogam konkrétan a szájpadlásomban nőtt ki, úgy jött előre (magától). Aztán volt 1, ami fordítva nőtt, de az nem fog volt, sokkal inkább már egy szúrós, hegyes agyar. Már megszoktam, hogy kicsit görbe, kicsit tökéletlen. Talán majd egyszer rendbetetetem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Réku, a Te történeted se semmi! Sok kellemetlenséget élhettél át. :( Az sem jó, ha kevés a fog, de az sem ha több. Viszont nagyon higgadtan kezeled a dolgokat, ami nekem szimpatikus!

   Törlés
  2. A fogorvosom azt mondta, ahányszor megnézi a fogaim mindig talál valami újat :D Ma is felfedezett 1 plusz fogat, amit már húzni akart volna, de lebeszéltem a dologról.

   Törlés
 4. Hát engem annó mindenki a fogaim miatt piszkált, túl kevés helyem van és sok fogam. És minél jobban piszkáltak nem akartam megváltoztatni, mert nem értettem nekik mi fáj abban hogy csálék, és torlódottak a fogaim. Aztán szerencsére a középsuliban a piszkoskodás osztály szinten elmaradt, csak a fogorvosok cseszegettek vele a kötelező szűréseken.
  Aztán most találkoztam hosszabb ideje fogorvossal aki közölte hogy ha nem csináltatom meg a fogszabályzást bánni fogom. Közölte hogy csak 9 fogat kapnak ki helyből és nekifutásból, én meg ezt nem hagytam. Egyrészt sokallom a 9 fog kihúzását, másrészt drágállom a fogszabályzót. Egy 30 - 35 év múlva úgyis kiesnek, majd jó lesz az új fogakra az ára.
  Az a piszkálódás maradt meg a legjobban bennem hogy majd a fiúk nem fognak szeretni, mert hogy ha csókolózunk belegabalyodnak a fogaimba. Erre a páromnak meg pont hogy kevés foga van, és hézagos a mosolya:) De imádom, és egy percig se láttam csúnyának a mosolyát. Viszont az esetleges gyerekeinknek talán pont elég foga lesz, talán kiegyenlíti nekik a genetika amit nálunk elrontott:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez a történet nagyon tetszik :)
   Mindenkinek ilyen pozitívnak kéne lenni, mint Neked! A 9 fog kihúzását el sem tudom képzelni- most tényleg mindegyik szükséges lenne?!

   A gyerekek annyira kegyetlenek tudnak lenni és egy-egy hülye mondatuk az emberben jó sokáig meg tud maradni. Kár, mert bolondságokat beszélnek :P

   Törlés
 5. Nekem szép szabályos egysorban álló fogaim vannak gyerekkorom óta. Amikor ilyet láttok és netán irígykednétek, azokra az időkre üzenem nektek, hogy hónapokat szenvedek át minden évben a "szabályos, szép" fogaimmal mert néha nyomják egymást és elviselhetetlenül fájnak.
  Semmi sem tökéletes, ami mégis abban pedig nincs semmi különleges!:)) <3

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A fogfájás az egyik legundorítóbb fájdalom tud lenni :@ Kitartást kívánok!!!

   Az utolsó mondatod nagyon tetszik!!! :)

   Törlés
 6. Aki a külsönk alapjàn ítél meg bennünket az nem az őszinte mosolyt làtja az arcunkon, hanem a hézagokat a fogaink között. Ez persze nem bennünket minösit, mert mi tudjuk hogy az elet szèp ès mi boldogok, egèszsègesek vagyunk! Ö pedig egy önmagát tökéletesnek gondolo bizonytalan ès irigy ember!

  VálaszTörlés
 7. Át tudom érezni, ha nem is teljes mértékben, de át... Szerencsére nekem nincs nagy gond a fogaimmal, de más ezeknél kisebb bőven van. (sok kicsi sokra megy ^^") Leírhatatlan az az undor és kétségbeesés amit tükörbe nézve érez az ember nagyon sokáig. Nehéz az ilyet elfogadni.
  De láttam néhány fotón és a videóidban is és csak csatlakozni tudok a többiekhez. Egyrészt gyönyörű és tényleg különleges vagy. :) Másrészt azok, akik ilyenek alapján ítélik meg az embert azok meg sem érdemlik a szeretetünket és a figyelmünket. Legyenek csak boldogok a tökéletességükkel a kis tökéletes világukban. :)
  Őszinte elismerés, hogy el tudtad magad fogadni :) ez mindig nagyon nehéz. Soha egy percig se kételkedj a szépségedben, maradj mindig pozitív, mert egy csodálatos és teljes ember vagy. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm Dyna! A démonokat legyőzni mindig nehéz, de ha az embernek van egy maréknyi olyan kedves - sajnos csak virtuális- barátnője, mint Te / Ti, minden sokkal könnyebb!! :)

   Törlés
 8. Kicsit átérzem a problémádat, bár sokkal moderáltabb nálam a helyzet: a jobb felső kettes fogamat egy iskolafogászat, majd két másik, elvileg „profi” fogász szúrta el úgy, hogy a vége gyökérkezelés lett, és ki tudja, hány évig bírja még, amikor is majd valami pótlásra lesz szükséges. Mindez egy eredetileg tűhegynyi kis szuvasodás miatt! Nem értem, ebben a szakmában hogy lehetnek jelen ilyen vandálok, hiszen nem vagyunk cápák, több sornyi, folyamatosan megújuló foggal... Mindenesetre nagyon örülök, hogy sikerült magadban letisztázni a dolgot, és valóban az a lényeg, amit az asztalra leteszel, és az minőségi, profi munka. Csak így tovább! :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Állítólag változásban van az emberi faj a fogazatot illetően. Kezdődött ugye a bölcsességfogakkal. Arra a szervezetünknek/testünknek már jó ideje nincs szüksége így jó hamar megszabadul tőle. Ugyanezt hallottam már több helyről, hogy a kettes szemfogra sincs szüksége, ezért van olyan sok ember, akinek ez nem nő ki.
   Lehet jobban járnánk, ha cápák lennénk...:)

   Köszönöm a biztatást Katy! :*

   Törlés
 9. Evi!
  Nagyon sok a gonosz ember. Mindig reménykedem, de hiába.
  Egyszer azt mondta nekem az egyik kedves olvasóm, hogy mindig azokat bántják, akiket irigyelnek. Nagyon szomorú vagyok, hogy pont téged szúrtak ki maguknak, aki oly sokunknak segített magára találni!
  Engem például mindig elmondanak minden dagadéknak, azt is mondták már, hogy nincs jogom az élethez, de nem tudom, hogy ha olyan hormonbetegségük lenne, mint nekem, hogy viselnék, hogy nem csak nem vékonyak, még gyermekük sem lehet.
  Könnyebb a szavakkal dobálózni, ezáltal magukat predesztinálni egész a kívánt tökéletességig. Az ilyen embereknek mindig van valami bajuk... Általános dologgá vált, hogy egymást bántják az emberek, sőt, van, akinek ez minden boldogsága... maradjon is az!
  Mint ahogy te is írtad, a munkádban senkinek nincs semmi kifogásolható. Több olyan céggel dolgozol együtt (CsillámVilág), amellyel mindenki szívesen dolgozna együtt. Perfekt, precíz munkát végzel, amibe viszont tényleg nem tudnak belekötni. És az az, amit te produkálsz, nem az, ami testi ADOTTSÁG. Nagyon szomorú dolog, hogy olyan miatt ítélnek meg, amit nem te tettél magaddal.
  Adja Isten, hogy legyen egyszer annyi pénzed, hogy korrekciós műtétet csinálhass, persze csak akkor, ha szeretnéd.
  Kitartás! És tényleg, ahogy írtad, pozitívan, mert egy olyan csodálatos hölgy, mint te NEM ostorozhatja magát! Csodálatos vagy! <3
  A fogaim nekem meg 17 éves koromban elkezdtek romlani... már 5 ki lett húzva, most jön a hatodik. Hiába a Blanx fogkrém :(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Olcsi! Egy kicsit megkönnyeztem a soraidat aztán dühös lettem, hogy emberek hogyan bánthatják ilyen mélységekig a másikat! Hogyan bánthatnak így Téged, engem, bárki mást.
   Szörnyű, hogy az embereket, már csak ezek az indulatok mozgatják és szánalmas, hogy valaki olyan romlott, hogy csak ezek okoznak igazi örömöt neki. Szerencsére a blogvilágban egy összetartó csapatot ismertem meg, akik bizony ha troll is támad valakire, szinte egy emberként mozdulnak meg a másikért! Van remény...

   Törlés
 10. Igazából ezeket az embereket én sajnálom, hiszen milyen életük lehet, hogy ez okoz nekik örömöt, hogy másokat pocskondiáznak? Elég sivár. Szóval ezért nem is kell őket komolyan venni, hiszen nekik sokkal nagyobb gondjaik vannak, példának okáért nincsenek kibékülve önmagukkal :) Mennyivel jobb egy boldog, életvidám, sugárzó lány, egy nem tökéletes fogsorral, mint egy megkeseredett, irigy, tökéletes fogsorú ember? ;)

  VálaszTörlés
 11. Nekem is elcseszték a kezelésemet :( Négy és fél évig volt fogszabályzóm. Kis koromban zavart, hogy kicsit "nyuszisak" voltak az első fogaim, ezért megkértem anyukámat, írassunk fel éjszakait. El is mentünk dokihoz, röntgen, stb és kiderült, nagyobb a baj. A bal oldali csont szemfogam keresztbe nőtt a szálpadlásomba, ezért nem esett ki a tejfog és ezért nyomta kicsit előre a két első fogat. és akkor volt minden, 2 fogamat kihúztak, mert állítólag nem fért el, jött a szájsebészeti műtét, hogy fájdalmak közepette lehúzzák azt a hülye fogat a helyére. Mikor végleg levették, gyönyörű, szabályosan álló fogsorom volt. Igen ám, csak az új röntgen kimutatta, hogy valószínűleg a nagy terheléstől elkezdtek fölszívódni elöl a gyökerek (a kezelés alatt egyszer sem röntgeneztek meg). Ennek az lett az eredménye, hogy össze kellett sínezni hátul a fogaimat, hogy valami megtartsa, nem haraphatok, ráadásul az instabilitás miatt folyton "vándorolnak" a fogaim, ezért néha fáj is és egy jó kis szünet lett köztük, amit rohadtul utálok. Szóval összegezve, 24 évesen kb. úgy kell figyelnem az étkezésre, meg mindenre ami a fogaimmal kapcsolatos, mint egy idős, protkós néninek. Tartós megoldás erre még nincs, a két fogorvosom is csak egymást szidja nekem.
  Szóval én is nagyon jól tudom mit érzel :( Az orvosokban meg már egyre kevésbé bízom...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ilyenkor azért megkérdezném a fogorvost, hogy mire kapta a diplomáját. Borzasztó amit Veled történt :(

   Ez a rossz, ha a fogat egyszer megmozgatják, utána vége..önálló életet él, és oda megy ahova akar. Jó lenne, ha ezt az infót is tudatosítanák mindazokban, akik fogszabályzás után érdeklődnek.

   Törlés
 12. Erről nem tehetsz! :) a genetika ilyen... nem lehet ellene tenni,sőt így lehet valaki egyedi és különleges :)
  sajna én is örököltem ezt azt, aminek nem örülök, de ezzel kell együtt élnem életem végéig, így hozzászoktam.akinek nem tetszik vagy nem néz rám, vagy elfogad így :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Pontosan! Örülök, hogy ezt Te is így látod :)

   Törlés
 13. Nekem az első két fogam áll előre, ami szemből nem annyira feltűnő vagy csúnya, de oldalról, ha beszélek vagy mosolygok, eléggé.
  Ez zavar, de változtatni nem szeretnék rajta, mert úgy érzem, ez illik hozzám. (Meg általában az emberek szemben állnak velem, ha beszélgetünk, nem az oldalamon.)
  Mindig egy kicsit más voltam, mint azok az emberek, akikkel összekerültem iskola révén, sosem illettem be sehova igazán - ahogy a fogaim sem. Ezzel egy kicsit különlegesebbnek érzem a külsőmet. Ráadásul ha meghalok borzasztó körülmények között, a fogsoromról azonnal fel fognak ismerni!

  Amúgy meg Hermione Granger sem volt szép foga, Malfoyon kívül mégsem szólt be neki senki. A Malfoyokkal meg senki sem törődik!

  VálaszTörlés
 14. Az utolsó mondat mindent visz!!! :) Ennél frappánsabb megfogalmazást régen hallottam!

  Már én is tudom, hogy nem kellett volna változtatnom, hanem egyszerűen csak elfogadni magam úgy ahogy vagyok. Ez a mostani állapot sokkal, de sokkal rosszabb és nem tudom már vissza csinálni- nagyon az orvosok sem kecsegtetnek jóval. :( Szóval...meg kell ennem amit főztem.

  VálaszTörlés

Köszönöm a véleményed!

Like us on Facebook

Flickr Images