HOGYAN ÉLTEM TÚL A "KIÉGÉST" | NEW YEAR - NEW ME

szombat, január 04, 2014

New Year- New Me. Jó kis mondás és nálam most valahogy még erősebb jelentése van. Az életem jelenleg egy olyan szakaszban ácsorog, ami a változások időszaka, amikor mindent eldönthet akár egy szó is. Ez a változás mindenképpen szükséges, de magában hordoz olyan félelmeket is, ami nem várt gondolatokat indít meg a fejben és képes az életigenlést életNEM-é változtatni. Az utóbbi időben rengetegszer éreztem, hogy bármibe kezdek, az rossz. Bármit szeretnék, nem teljesül. Bármire vágyom, nem kapom meg. Az álmaim és én köztem szakadékok vannak, az idő vészesen telik és nem tudom hogyan valósítsam meg a vágyálmokat. Elégedetlen vagyok magammal, a munkámmal, a sminkjeimmel, a blogommal, a hajammal, a fényképezőgépemmel, a reggeli buszjárattal, a reggelimmel... mindennel. Október elején kezdtem érezni ezt a "semmi sem jó, semmiben sem vagyok jó" érzést és sokáig nem tudtam mi kerített hatalmába, ma már tudom: kiégtem.Hónapokig kóvályogtam, szomorkodtam, teljesen bezárkóztam magamba és semmi nem tudott ebből az állapotból kirángatni. A kreatív ötletek szikrája elkerül, egy kép már nem inspirált, egy zene már nem érintette meg a lelkemet, szólni akartam hozzátok, de nem tudtam hogyan. Elhagyott az erőm. Nem akartam tovább csinálni. Semmit nem akartam csinálni.
Tudtam, hogy idővel biztosan jobban leszek és csak reménykedtem, hogy ez a folyamat mihamarabb beindul. Csendesen vártam, de közben igyekeztem nyitni is a világ felé, mert tudtam, hogy máshogy nem tudok túljutni ezen. Nagyon nehéz volt. Lejjebb adtam a maximalizmusomból, ami már kikészített, átrágtam a lehetőségeimet és a blogot is mérlegre tettem. Vagy megy, vagy másképp.
Még mindig nem vagyok gyógyult, de határozottan érzem, hogy jobban vagyok. Sosem egyszerű megküzdeni magunkkal és a magunknak támasztott elvárásokkal, de ma már tudom, a legmélyebb gödörből is van kiút. Elmondom, én hogy indultam el.
 • takaríts | fizikai takarítással kezdtem: csillogóvá varázsoltam a szobámat, átválogattam a papírjaimat, átpakoltam a ruhás szekrényemet, kiszelektáltam a smink cuccaimat. Mindent szétszedtem, átrendeztem, rendszereztem. A takarítás képes függőséget okozni és nekem kifejezetten segített ez a monotonitás. Miután mindent rendbe tettem a közvetlen életteremben, egyfajta lelki béke kerített hatalmába. Ez a tisztaság és rendezettség volt az első pont amikor azt éreztem kezd megkönnyebbülni a lelkem és jobban érzem magam.  
 • láss | Én egy alapvetően nyitott ember vagyok, aki gyermeki szemmel még most is rá tud csodálkozni dolgokra. Féltem, hogy ez az "erőm" elveszett és már nem fogok többé így látni. Egyik utazásom alkalmával dér lepte be a fákat, miközben a talajt smaragdzöld fű borította. Az ég sejtelmesen kék volt és a fák finom ködbe burkolóztak. Akkor az ablakon való homályos bámulás egyszer kezdett kitisztulni és újra képes voltam meglátni az apró csodákat, a természet csodáit. Lenyűgözött a táj, az amit láttam, a hófehér ágak és a varázslatos mezők, rétek. Akkor nagyot dobbant a szívem és tudtam, hogy nem múlt el belőlem az érzés, újra látok és örülök dolgoknak. Csodálatos élmény volt ez a felismerés. Onnantól kezdve igyekeztem még jobban figyelni az apróságokra és észre venni a hétköznapi csodákat amik folyamatosan körülöttünk történnek, csak egy idő után már elmegyünk mellettük. Az, hogy újra láttam, nagy erőt adott a folytatáshoz!

 • tervezz | Gyerekkorom óta imádok jegyzetelni, irkálni, rajzolni, így mióta az eszemet tudom tervezgetek papíron. Úgy gondoltam, hogy erre az évre különleges ötletelős füzetet, naplót és határidőnaplót veszek. Igyekeztem a lehető leggyermetegebbet, leglányosabbat kiválasztani, így most rózsák és csillámok díszelegnek a füzeteken. Mivel ezeket napi szinten forgatom, mindenképpen vidám külsejű borítókat akartam, ami minden alkalommal pozitivitást áraszt. Kicsiben kezdtem a tervezgetést. Apró kis célokat írtam fel magamnak az év különböző szakaszaira. Színes filcekkel írtam, ezzel is erősíteni akartam magamban a jókedvet. Elterveztem, hogy ebben az évben elindítom a kis vállalkozásomat és elkezdtem a részletek kidolgozását. Felírtam minden apróságot, terveket, ötleteket, gondolatfoszlányokat és ebben segítségemre volt a különleges határidőnaplóm, ami tele van pozitív idézetekkel és tervező felülettel. A tervezés segített abban, hogy mindig várjak valamit; ez a lépés reményt adott.
 • fogadd | Sok mindent megfogadtam, de talán a két legfontosabb dolog erre az évre nekem az a barátok és az utazás. Ehhez a rossz lelki állapotomhoz az is hozzájárult, hogy teljesen elszakadtam a barátaimtól. Egyedüli vigaszt Virág és Oli társasága nyújtott az évek alatt. A fogadalmaimat ésszerűen válogattam össze és nem írtam fel olyanokat, amiket tudom, hogy sosem lennék képes betartani pl. sportolj mindennap. Nem önámító dolgokra van szükségem, hanem olyanokra, ami ki tud billenteni ebből a szürkeségből és segít újra önmagammá válni. Így került fel a listára pl. a rendszeres olvasás, ami az utóbbi évben a számítógép miatt háttérbe került. Nagyon sok jó könyvem van, imádom őket, de nem nyúltam hozzájuk egy éve. Ez szégyen, mert nekem régebben a táskámban mindig volt egy könyv. Nagyon hiányzik a könyv-utazás, főleg a fantasy világokba... Már a gondolattól is sokkal jobban érzem magam; visszatérek egy régi rutinhoz, ami örömet okoz.


Összességében tehát nem nagy újításokat vittem véghez egyszerűen csak időt adtam magamnak és mindent újra kezdtem az alapoktól. Elmélkedtem és gondolkoztam, harcoltam a rossz gondolataimmal. A fent írt apróságok hatására jutottam el oda, hogy most már tudok róla beszélni és látom is a megoldást. Remélem segítettem ezzel a bejegyzéssel azoknak, akik hasonló cipőben járnak.
Sokáig az járt a fejembe, hogy befejezem a blogolást is, hiszen nincsenek új ötleteim és az utóbbi hónapok nem adtak pluszt az életembe. De mikor a befejezésre gondoltam mindig nagy fájdalmat éreztem és tudtam, hogy nem lennék képes megválni mindettől. Nekem ez a blog nagyon fontos, az életem része és olyan mintha a gyermekem lenne. Így nem adom fel! Újrakezdtem; másképp!

Idézet a határidőnaplóm első lapjáról: " A lényeg tudni, hogy az ember mivel kezdje. Ha a megfelelő helyen kezdi, és végigjár minden lépést, a megfelelő helyen végzi majd." Elizabeth Moon

| Kiégés - Burnout

You Might Also Like

33 hozzászólás

 1. Nagyon jó volt végig olvasni ezt a bejegyzést. Adott egy kis löketet, hogy én is tudjak változtatni és változni, amire hatalmas szükségem lenne. :) Köszönöm, hogy ezt megírtad. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Betti, örülök, hogy segítség volt ez az írás, nagyon sok sikert és kitartást kívánok! :)

   Törlés
 2. Tehetsèges vagy fiatal, különleges ès gyönyörû mi kellhet mèg :)? Hajrá Evelin èn hiszek benned!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Zsuzsa, nagyon jól esnek a szavaid! Igazán köszönöm!!

   Törlés
 3. Tehetsèges vagy fiatal, különleges ès gyönyörû mi kellhet mèg :)? Hajrá Evelin èn hiszek benned!

  VálaszTörlés
 4. Én is átéltem hasonló kiégést nem is egyszer az életben. Tényleg nem egyszerű talpra állni és igaz a mondás, hogy a nehéz gondolatoknak tényleg súlya van. Örülök, hogy jobban érzed magad. Sok erőt, kitartást és pozitív gondolatokat kívánok Neked! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon szépen köszönöm! Nekem ez volt az első ilyen dolog az életemben és tudom, hogy nem az utolsó. De megpróbálom a negatív gondolatokat és a megfelelési kényszert lecsökkenteni, mert abból csak nagyon rossz dolgok születhetnek :(

   Törlés
 5. Neked nem szabad ezt abbahagyni, hiszen te vagy az, aki engem is inspirálni szokott. Szükségünk van Rád! :)

  Én is éreztem már ezt, sokszor, és most kezdek felfele jönni. Mióta 2014-et írtunk, megfogadtam, hogy próbálok mindent pozitív szemlélettel nézni, és nem marcangolni magam azzal, hogy milyen is vagyok. Azon töröm magam, hogy milyenné szeretnék válni ebben az évben.

  Mindig volt olyanom, hogy nem megy ez nekem, meg egyáltalán mit akarok én a blogommal? Aztán jöttek egyre többen és többen, és most érzem azt, hogy nem szabad abbahagynom, ahogyan neked sem! :)

  Szurkolok neked! :) Ne add fel!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igyekszem összeszedni magam! Szükségem van rátok, és jó tudni, hogy Nektek is rám :$ :*

   Törlés
 6. Bekönyvjelzőzöm a bejegyzést, és kezdem is az első lépéssel. Azt hiszem, rádöbbentettél, hogy mi bajom van hónapok óta... abban meg már csak reménykedni tudok, hogy nekem is segítenek ezek a lépések. Köszönöm!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Legyél türelmes magaddal és minden apró kis sikernek örülj! Így könnyebb lesz tovább jutni! Ha beszélgetni szeretnél róla, írj e-mailt nekem. Csak ügyesen! :*

   Törlés
 7. Jaj, jaj, jaj...:( Éreztem, hogy valami gond lehet, mert év vége fele ritkábban jelentkeztél, mint ahogyan azt megszokhattuk. De remélem, hogy lassan, de biztosan teljes mértékben kikecmeregsz ebből a kiégésből! Sose azt nézd, hogy kiégtél, vagy hogy semmi sem jó, inkább akkor pihenj egy kicsit, vagy csak nézz előre. Amikor engem akarna megkörnyékezni ez az érzés, én olyan Barney Stinson-osan nem kívánok tudomást venni róla, csak nézek előre, és még mielőtt szöget ütne a fejemben ez az egész, máson kezdek el agyalni majd megvalósítani azt. Függetlenül attól, hogy belevág-e a blog témájába, vagy sem. Aztán az már egészen más, hogy van, ami ki sem kerül az oldalra, de legalább én kiéltem magam. Remélem tudtam segíteni, vagy valami használhatót írni. Bízz Magadban! És, ha éppen úgy érzed, nem tudsz a mostani dolgokkal azonosulni, az sem baj, vágj bele bátran másba, mert amilyen kreatív és csupa szív lánynak ismerlek így a kamerán keresztül, szerintem akármibe fogsz is, sikered lesz! Van ott még, ahonnan az elmúlt évek termései vannak...:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egy ideig én is megpróbáltam azt, hogy nem veszek róla tudomást, de mikor már random elbőgtem magam a telefonban tudtam, hogy vagy most nézek szembe ezzel az egésszel, vagy csak rosszabb lesz!
   Nagyon köszönöm a tanácsokat és a biztatást, igyekszem :$ Ma például nagyon örültem, hogy lett egy smink ötletem! :) Egy olyan igazi..."ez a szín ezzel meg ezzel jó lehet, mi lenne ha így és így csinálnám..hoppá, jól néz ki együtt"
   Nekem ez már siker! :)

   Törlés
 8. Mindenkinek vannak mélypontjai az életében, mikor úgy érzi, semmi sem sikerül és a kreativitás elpárolgott belőle. Ilyenkor csak egy kis feltöltődésre van szükségünk, hogy újra megtaláljuk önmagunkat és azt, amit szeretünk csinálni. Látod, a blogot sem tudtad bezárni, mert mélyen belül érezted, hogy ez egy jó dolog, boldogságot okoz neked és szereted csinálni. Csak újra fel kell éleszteni a tüzet, és megint minden jól fog alakulni :) Én kívánom ehhez a legjobbakat! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon szépen köszönöm ezeket az őszinte jókívánságokat!! :*

   Törlés
 9. Kisebb sokkot kaptam mikor írtad, hogy megfordult a fejedben,hogy abbahagyod, aztán örömmel nyugtáztam, hogy mégsem.: ) kellenek az új ingerek az életében, hogy se a hobbiban, se a magánéletben ne történjen ellaposodás, de úgy mint te talpra lehet állni: ) én drukkolok: )

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tényleg nagyon közel jártam hozzá, azt hiszem ilyen erősen ezt még sosem éreztem, mert persze holtpontokat korábban is megéltem már a bloggal kapcsolatban.
   Most abban bízom, hogy a könyvek és a baráti találkozások feltöltenek annyira, hogy minden visszatérjen a régi kerékvágásba :)

   Törlés
 10. Szomorú lettem volna befejezed, mert amennyi időm van szeretlek olvasni és csodálni a sminkeket de még jobban a különleges fényképeket! Örülök hogy túl jutottál ezen az időszakon!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Remélem mihamarabb újra jöhetek a képekkel és a -pozitív- gondolatokkal/posztokkal! :)

   Törlés
 11. Én is így jártam. Túl sok minden történt az elmúlt hónapokban és habár könnyedén vettem mindet, végül belül mégis kis híján tönkretett. Hónapok óta azért küzdök, hogy kimásszak ebből a gödörből. De egyenlőre nem megy, folyton visszacsúszom.
  Örülök, hogy neked sikerült, így én is látok rá reményt, hogy önerőből egyszer túl fogok ezen jutni, szóval nagyon köszönöm a bejegyzésed. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ó és nekem is Dolce Blocco-m van, a legjobb. ;)

   Törlés
  2. Idő, türelem, kitartás. Nagyon drukkolok Neked és bízom benne, hogy hamarosan mindketten már csak nevetünk ezen az egészen! :)

   p.s. én is imádom :)

   Törlés
 12. Sok kitartást, erő és mosolygást kívánok erre az évre, csak pozitívan és akkor minden jobb lesz! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igyekszem és nagyon szépen köszönöm a biztatást! :)

   Törlés
 13. Én is nagyon hasonló időszakon vagyok/leszek túl, szintén az alapoktól kezdtem újra. Ahogyan mondod, időt kell hagyni, hogy odafigyelj magadra és arra a bizonyos belső hangra. Ez a remek írás azt sugallja, hogy szépen alakul minden, csak így tovább! ;)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Közhelyes, de igaz: az idő mindent megold. Csak a türelmetlenségemen kell dolgozni és nem is fog annyira fájni. :)
   Sok sikert Neked Odil!!

   Törlés
  2. Igen, nekem is ez a legnagyobb bajom és talán ezen a legnehezebb változtatnom. A vicces az az, hogy utólag mindig rájövök, felesleges volt türelmetlenkednem hiszen minden sikerült csak nem fénysebességgel ahogy vártam :) Köszönöm, Neked is Aviana!

   Törlés
 14. Hát nagyon örülök, hogy minden jó, ha a vége jó, mert Te valóban nem hagyhatod abba, ugyanis az nagy veszteség lenne a blogvilágnak! Biztos vagyok benne, hogy Te a kreatív dolgok megvalósítására vagy hivatott, és örülök, hogy visszakaptad önmagad, és folytatod!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Oh, Katy, ez igazán kedves volt Tőled! Megmelengette a szívemet :$

   Törlés
 15. Nagyon örülök a posztodnak! Sajnos én most mélyponton vagyok, nekem rá tesz még a munkahely, és ha igazán őszinte akarok lenni, akkor a párkapcsolat is. Egyszerűen hónapok óta érzem, hogy nem-nem jó, valami nagy változásra van szükségem. Most minden erőmmel azon vagyok, hogy munkahelyet tudjak váltani, és talán még várost is váltok.. és a barátaim biztatására elindítottam a blogom. :) Nekem pont az segített egy kicsit, hogy elkezdtem. :) Köszönjük a tippeket, és hogy írtál az érzéseidről!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Petra, nem is hinnéd mennyire hasonló cipőben járunk most. Nem szerettem volna hosszasan ecsetelni a részleteket, de nekem is minkét tényező közrejátszik, ami most a Te életedet is nehézzé, bizonytalanná teszi. Erősnek kell lenni és kitartónak! Sok sikert Neked ehhez!

   Törlés
 16. Wow!
  Először is a sablonos, de helytálló: pont rólad nem gondoltam volna, hogy így magad alatt voltál. De tényleg! Mindig volt egy jó szavad, inspiráló ötleted, mindig minden rendben volt a blogod körül is.
  Másodjára a szintén sablonos: nagyon hasonlítunk. Nem ragozom, sok mindenben, főleg a "meglátni a dolgokat" részt illetően.
  Harmadjára, imádom, ahogy írsz. Annyira katartikus és művészi. Szeretem a csodás képeidet: "Egyik utazásom alkalmával dér lepte be a fákat, miközben a talajt smaragdzöld fű borította. Az ég sejtelmesen kék volt és a fák finom ködbe burkolóztak. Akkor az ablakon való homályos bámulás egyszer kezdett kitisztulni és újra képes voltam meglátni az apró csodákat, a természet csodáit. Lenyűgözött a táj, az amit láttam, a hófehér ágak és a varázslatos mezők, rétek. " Ezért főleg ne kételkedj magadban! Stilisztikából szakdogáztam, ez SZÉP! Jó, perfetto!
  Negyedrészt, így félismeretlenül csak, de BÜSZKE VAGYOK RÁD! Egy istennő vagy- nincs vita!
  Puszi!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A minap néztem egy interjút Zsédával, ahol megkérdezték tőle, hogy nem zavarja-e, hogy mindig támadják, mert, hogy az ő életében minden tökéletes. Azt mondta, hogy a fenéket tökéletes, csak nem mutatja ha a baja van, mert mégis mi értelme van beszélni arról ami nem jó, plusz az az embereket nem érdekli.
   Valahogy nálam is ez volt a helyzet, de most már tudod, hogy én sem vagyok cukormáz, hanem egy kétségekkel küszködő, olykor mindent megkérdőjelező, kételkedő ember.
   Viszont nagyon örülök, hogy a sorok mögé láttál és megéretted a lényeget. Köszönöm szépen az ötöst, kedves tanárnő és bízom benne, hogy a jó tanácsaid és a jókívánságaid jótékonyan hatnak rám a jövőben! :) :* Millió puszi!

   Törlés

Köszönöm a véleményed!

Like us on Facebook

Flickr Images