FOGNAPLÓ 1. RÉSZ | Gyógyulásom rögös útja

péntek, október 24, 2014

   Magam sem hiszem el, hogy megoszthatom veletek, azt a csodálatos dolgot, ami változásként bekövetkezett az életembe. Ha most nem érezném a fájdalmat a jobb arcfelemben, el sem hinném, hogy elindult ez az egész, az átváltozásom, vagy ahogy leginkább érzem - a lelki és testi gyógyulásom - aminek a vége az lesz, hogy hamarosan vissza fog térni a régi Evi, tele önbizalommal, sok mosolygással és hihetetlen energiával. Induljon a kaland:


Mikor elkezdtem a videózást magam sem tudtam mibe fogok keveredni. Az első időszakban, de sajnos még most is előfordul, hogy idegenek becsméreltek engem a fogaim miatt. A gyakorikérdéseken is megjelentem, mit a "picsogós, ocsmány fogú" és gyönyörű, hibátlan külsejű, csodálatos lányok csak úgy ontották magukból a pro és kontrákat. Nem foglalkoztam vele igazából, tudtam, hogy se nem picsogós, se nem ocsmány fogú nem vagyok. Korábban már megírtam a történetemet ide a blogra, mi az oka annak, hogy én egy kicsit máshogy nézek ki fogak alapján, mint a legtöbb ember. Kedvesek és megértőek voltatok, sőt mindenki megosztotta velem a maga kis történetét, ami nagyon jól esett. Tudtam, hogy sosem leszek egyedül és van pár maroknyi ember, aki képes intelligensen kezelni egy ilyen helyzetet és képes túl látni a külsőségeken - felfogni a tartalmat, amit minden videómban át akarok adni. Hittem, hogy ez így lesz és az idő engem igazol, lassan 6500 ember kíváncsi arra, hogyan és miről beszélek hétről-hétre.

Persze hazudnék, ha azt mondanám nem fáj a névtelenek bántása, hiszen ezek miatt is kezdtem el korábban szinkronizálni a videóimat és kerültem az élő beszédet. Meg akartam szüntetni minden olyan felületet, ami bántásra ad okot - azonban nem bírtam túl sokáig. Hiányzott a gesztikuláció, a spontaneitás, az élő felvétel izgalma és az, hogy átadhassam a saját személyiségemet a közönségnek. Persze ebben is próbáltam leszabályozni magam, semmi éles mozdulat vagy nevetés - és így visszagondolva mekkora marha voltam, hogy én ebben is meg akartam felelni másoknak. Jó fél évvel ezelőtt aztán úgy döntöttem elég volt. Nem csinálom tovább ezt a színjátékot!

Aki esetleg új és nem tudja a történetem, röviden újra leírom: Csírahiányosan születtem, így nekem a felső állkapcsomban nem nőttek ki a felnőtt kettes metszőfogaim és a bölcsességfogaim - ezt az anyai ági felmenőimtől örököltem. Míg utóbbi egy csoda, az előbbi egy kissé kellemetlen. Szépen, szimmetrikusan, megfelelő távolságban helyezkedtek el elől a fogaim, ám nagyon hatott rám kisebb koromban a Bravo magazin és a benne látott tökéletes fogú énekesek, így megfogadtam, hogy amint lehetőségem lesz nekem is lesz ilyenem. Hollywoodi Sztármosoly! Csak a tökéletes lehet emberi! Én hülye! Ha vissza tudnék menni az időben akkora pofont adnék magnak, hogy örökre elfelejtem az újságok hazug és képtelen világát - csak akkor jó valaki ha tökéletes?! Hazugság az egész!! Tizennyolc éves koromban fogszabályozóm lett és másfél év után készen álltam az új fogaimra. Kaptam két ideiglenes fogat és valahogy így maradtam, hiszen nem mondták, hogy ez tényleg csak ideiglenes megoldás, aminek végcélja az implantáció. Fél évig viseltem ezeket a pótfogakat, amik törték az ínyem és nem tudtam már enni sem a fájdalomtól, így kivettem és eldobtam őket. Aztán úgy maradtam. Reménytelen évek következtek, sírással teli éjszakák, foghullásos álmok és sok -sok fájdalom, ami teljesen megkeserített. Bővebben kifejtve, itt.

A fenti történet óta eltelt hat év és én elég hamar beláttam, hogy eddigi életem legnagyobb hibáját követtem el ezzel az egésszel. Orvosról orvosra jártam, de volt ahol kinevettek, volt, ahol lehetetlennek tartották azt, amit kérek - olyanná visszaváltozni, amilyen anno voltam. Volt aki milliókért betett volna implantátumot, de azt sem látta meg, hogy nem szimmetrikusak a fogaim - hiszen önállóéletre keltek és tovább mozogtak - és először újra fogszabályozóra van szükségem; így menekültem egyik orvostól a másikig és már teljesen feladtam a reményt. Elfogadtam, hogy ezt a hibát, ezt a rossz döntést nem lehet jóvá tenni és örökre ilyen maradok. 

Már teljesen lemondtam erről az egészről...elképzeltem, hogy pl. majd így kell mosolyognom az esküvői képeken, így maradok örökre és kész. Beletörődtem. Igazából, ha az alsó bölcsességfogaim nem mozgolódtak volna annyira, hogy már fájnak és nem lett volna egy rakat röntgenem arról, hogy szerencsétlenek nem a természetes módon nőnek- azaz nem egyenesen, fel az ég felé, hanem oldal irányban, tolva a többi ép fogamat sosem jutok el Dr. Nouran-hoz. Hónapokig néztem a weboldalát és eljátszottam a gondolattal, hogy elmegyek egy konzultációra hozzá, csak úgy. Díjmentes ez a szolgáltatás, gondoltam mit veszíthetek?! Végül egy lemondott időpont utána újra felvettem a telefont és kértem egy új napot, hátha ő valami mást tud nekem mondani. 

Tudott mást mondani. Nem is akármit. Soha nem fogom elfelejteni, azt ahogy türelmesen leültetett és megkérdezte: Kedves Evelin, mondja el, hogy mit szeretne? Kérem, Ön mint laikus fogalmazza meg hogyan szeretné a fogait megjavítatni? Évek óta ez volt az első pozitív hozzámállás bárki részéről ebben a témában és fel sem fogtam, hogy valaki kíváncsi az én véleményemre, tőlem akarja hallani a "kívánságomat", így bizony a könnyeimet visszafojtva kezdtem el mesélni szépen lassan, hogy ÉN mit is szeretnék: mi a vágyálmom, mi az ami újra élővé tudna tenni. Megmutattam azt a rajzot, amit a 18 éves fogaimról rajzoltam - ugyanis sosem készül rólam teli mosolyos kép addig sem -  és megfontoltan csak annyit mondott: Nincs lehetetlen, de nem ígérek semmit. Az ember egy teljes, zárt fogsor elkészítése miatt megy a fogorvoshoz, nem azért, hogy csak egy kicsit közelebb húzzuk egymáshoz a fogakat. Az úgy nem szép, higgye el nekem nem járna jobban vele.  És mi lesz azután? Hogy maradnak azok ott? Mekkora hézagot akar? Konzultáljunk újra a profi fogszabályozós kollégámmal. Aznap sírva hagytam el a rendelőt és azt hittem, ennyi, nincs tovább, hát tényleg senki sem tud rajtam segíteni! A lehetetlent akarom, amit nem tudnak kivitelezni. Tényleg ennyire képtelenség az, amire vágyok?

Folytatása következik....

You Might Also Like

27 hozzászólás

 1. Nagyon érdekes ez a fogdolog, én örülök, hogy írtál róla. Sajnálom, hogy sokan ennyire negatívak emiatt, sértegetni a másikat amúgy is gusztustalan dolog.. Engem sosem zavart a videóid alatt és jobban is szeretem, amikor élőben beszélsz :) imádom, amit csinálsz és várom a folytatást :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon szépen köszönöm! :)
   Igen, a sértegetés nagyon undorító dolog, főleg, ha olyannal bántunk mást, amiről nem tehet! De a világunk már csak ilyen. :(

   Törlés
 2. Kedves Aviana!

  Bevallom őszintén, először én is furcsálltam a fogaidat, de ez körülbelül az első videód megnézésekor volt, és akkor is csak kb addig, amíg igazából át nem állt az agyam. Az ember megszokja másokon a furcsaságokat, és elfogadja őket úgy ahogy vannak, hiszen senki nem tökéletes :) Azok, akik pedig csúfolódnak, sajnos általában maguk miatt csinálják, hogy ők jobban érezzék magukat. Addig, amíg egyszer el nem jutottam addig a bejegyzésig, amikor erről beszéltél, én fel sem fogtam, hogy Téged ez ennyire zavarhat. Aztán ott tudatosult bennem, hogy de, pedig ezt így külső szemlélőként észre sem vettem. :) Most viszont, nagyon remélem, hogy sikerrel jártok, és megvalósulhat az, amit szeretnél! Minden jót és sok kitartást kívánok Neked!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nocy, Te azon kevés emberek közé tartozol, aki elfogadó, de sajnos a legtöbb ember nem ilyen. Sajnos szembesülnöm kellett azzal, hogy aki itt blogger társam, máshol lazán kibeszél ezért és leminősít olyanért, ami ellen tehetetlen vagyok. Ez igazán undorító úgy hiszem!

   Köszönöm a támogatásodat, igazán sokat jelent nekem!! :*

   Törlés
 3. Kivancsian varom a folytatast es drukkolok, h minden ugy legyen, ahogy szeretned :)

  VálaszTörlés
 4. Nem tudom, más hogy van vele, de engem sosem az érdekelt (nem csak a te videóidban, hanem máséban sem), hogy az illető hogy néz ki, hanem, hogy mi a videó témája, és azt jól, érdekesen tudja-e tálalni nekünk, nézőknek és ennyi, már ami a külsőségeket illeti :) Nagyon szeretem a közvetlenül kamerába beszélős videóidat, és szerintem ezzel még sokan vagyunk így :)
  Kíváncsi vagyok a bejegyzés folytatására :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon kedves vagy, köszönöm!! :)
   Nagyon jó olvasni ezeket a sorokat, tényleg nagyon sokat jelent az nekem, hogy tudom, Te hogyan vélekedsz rólam így, ahogy vagyok. Köszönöm! :*

   Törlés
 5. Nem is írhatnál jobbkor erről a témáról. Megfogadtam, hogy idén rendbe rakatom a fogsoromat, de nem jutottam el odáig, ebben az évben már nem is fogok. De a terv megmaradt, csak jobban félek, mint amennyire hiú vagyok... remélem, tudok majd egy kis bátorságot meríteni. Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra, és becsüllek, amiért belevágtál :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nekem nem is bátorság, ami hiányzott, hanem a megfelelő ember, akire rá tudom bízni magam, úgy, hogy azt kapjam, ami az álmom. Ezt az embert megtalálni borzasztó nehéz volt és még szinte most sem hiszem el, hogy mindez megtörténik. :) ( Ez utóbbi mondatomnak a következő bejegyzésben lesz majd értelme! )

   Törlés
 6. Én így ismertelek meg (a videóid által), és így is szeretlek, nem zavar, hogy milyenek a fogaid. Senki sem tökéletes, csak valaki annak látszik, de nekik is vannak problémáik.
  Remélem minden úgy alakul, ahogy azt Te szeretnéd! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon kedves vagy Gabi, köszönöm! Sokat jelentenek a szavaid!

   Törlés
 7. Engem sem zavart sosem, így is ugyanolyan élvezettel nézem a videóidat, mintha tökéletes fogsorod lenne :) Én is elszenvedtem pár évet a fogszabályzóval, kihúzták 4 teljesen egészséges fogamat, mert túl kicsi az állkapcsom, 16 éves koromra gyakorlatilag kinőtt mind a 4 bölcsességfogam és az alsó fogsoromat szinte teljesen visszatolta az eredeti állapotába - a felső ugyanolyan maradt, hálistennek és akkor én még viszonylag kevés problémával megúsztam...
  Nagyon remélem, hogy nálad is minden rendben lesz és jó kezekbe kerülsz! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm Kamilla! :$
   Sajnálattal olvasom a Te történetedet is, de örülök, hogy most már rendben vagy! Puszi!

   Törlés
 8. Annyira mérhetetlenül szánalmas, siralmas, borzasztó, hogy az orvosok egy része képtelen lelkiismeretesen végezni a munkáját.. és ez nem csak a fogorvosokra vonatkozik, hanem bármelyik másik szakorvos kategóriában lehet találni ilyet. Körülbelül ott tartunk, hogy ha nem szeretnél nyomorék lenni, vagy tartósan beteg lenni, vagy rosszabb esetben meghalni, akkor fizess több százezret egy magánorvosnak, talán ő majd rendesen diagnosztizál, ellát és foglalkozik veled. Mert már nem csak attól kell tartani, hogy sz*rnak rád, hanem félrediagnosztizálnak, és tömnek fölöslegesen olyan gyógyszerekkel, amivel amúgy nem is kellene (nem egy történetet tudnék mesélni). Miért választják akkor ezt a szakmát? Mindenki tudja már azelőtt is, hogy belevágna az orvosi diploma megszerzésébe, hogy körülbelül mennyit keres egy orvos.. ha nem tetszik miért nem választ más szakmát? Nagyon nehéz normális orvost találni, de szerencsére nem lehetetlen, mert vannak még lelkiismeretesek is közülük. Nagyon sajnálom a Te problémádat is, remélem megoldódik :/

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Abszolút egyetértek Veled! Sajnos csak akkor van esélyed a gyógyulásra és arra, hogy tényleg jó kezekbe kerülj, ha magán orvoshoz mész, ami pedig mérhetetlen pénzösszegeket emészt fel - főleg ha rendszeresen visszajársz a problémáddal. :(
   Köszönöm az együttérzést!! Puszi!

   Törlés
 9. Nekem is "szuper" a foggenetikám, hála az égnek legalább az apai ági fogínysorvadás kikerült (legalábbis eddig semmi jele). Sajnos nagyon kevés a jó fogorvos, de ha megtalálod, akkor szerintem minden pénzt megér. Ilyen dolgok miatt senkit se lehet gúnyolni, mert arról, hogy hol van vagy hol nincs, arról nem te tehetsz. Nagyon megértelek, bármennyire furán hangzik, de nekem nagy a mellem, szerintem túl nagy...nehéz, zavar, utálom, más meg el se hiszi, de melltartók vásárlása közben simán bőgök és egy kisebbítő műtétről álmodozok. De egyikünk se tehet róla, nem mi növesztettük ezeket ilyenre,ezért kicsinyen ezt szóvá tenni. Remélem a történet folytatása pozitív változást hoz!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Így igaz, ezt kapjuk és vagy együtt élünk vele, vagy keressük a megoldást a változtatásra - ha lehetséges. Nagyon sajnálom, hogy meg kell küzdened a a melleddel nap, mint nap. Én is ismerek olyat, akinek ugyanannyira megkeseríti ez az állapot az életét, mint a Tiédet. De kérlek ne szomorkodj és ne add fel! Ha van lehetőség a kisebbítésre élj vele! Puszi!

   Törlés
 10. Teljesen megértem a helyzetedet. A mai napig zárt szájjal vigyorgok csak, és tudod, hogy mikor először írtad, körülbelül azóta drukkolok neked, hogy sikerüljön ezen túllendülnöd. Nagyon remélem, hogy innentől fogva a történetnek pozitív kicsengése lesz számodra!
  Mondjuk, én a videóidban sem a szádra figyeltem, és nem érdekelnek az emberek hibái. Én így fogadtalak el, és ha változtatni szeretnél, akarsz és tudsz, megvannak hozzá az eszközeid, akkor hajrá! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon kedves vagy Dóri! Köszönöm az együttérzést! :$ Puszi!

   Törlés
 11. Evi!
  Tudod az én sztorimat is, leírtam a múltkor. Sajnos nagyon kevés orvos becsületes, és most biztosan sokan el fognak küldeni a retekbe, de akkor is leírom ezt, ha durván hangzik: sokan a zsebükre esküdnek fel. Egy a baj: aki erre esküszik fel, meg a hálapénz reményére, az sohasem lesz olyan elhivatott, mint az, aki szívvel-lélekkel csinálja azt amit szeret. Egy megüresedett senki lesz és nem csoda, hogy a beteg embereknek is a magánorvoshoz kell menekülniük, mert lehet, hogy kifizet 10-15 ezer forintot (vagy 100 ezreket), de legalább normálisan ki lesz kérdezve. Érdekes én eddig egyszer voltam magándokinál mégis elég különbül bánt velem, mint akármelyik orvosom. Fél órával az időpontom előtt ott voltam, és azt mondta hogy mivel nincs már előttem, jöjjek nyugodtan, csináljuk meg. Bezzeg ha sima mezei helyre mentem...legalább 10, de inkább 20 perces késésekkel kellett számolni, ráadásul akkor is olyan tessék lássék volt a kezelés. Ráadásképp az is durva, hogy sokszor a helytelen kapkodás több kárt okoz, mint használ. Engem pl. most nem rég félre is kezeltek és lehet beláthatatlan károkat szenvedtem. Igaz, nem fog ügyben, hanem valami más ügyben, de akkor is...
  A doki hozzáállása nagyon pozitív, szerintem ha ennyire kíváncsi rád, akkor soha ne félj neki semmit sem elmondani. Ha kétséged támad, vagy ha éppen úgy érzed hogy valami nem jó. Türelmesnek tűnik a leírás alapján. Ő azért van, hogy segítsen, ráadásul nem úgy kezdett, hogy: na üljön le (rád se néz), mondja....Ettől a hozzáállástól kivagyok amúgy, ha rád se néznek, és felszólít hogy, na mondja...Semmi bemutatkozás, semmi izé, odaböffent valamit, azt jól van. Így nem is lehet egyről a kettőre jutni. :S
  Kívánom, hogy úgy alakuljanak a dolgaid, ahogyan szeretnéd, remélhetőleg nem csak az orvos más hozzáállása az, ami jobb eredményt hozhat (ezzel Téged is egészen más irányba terelve), hanem a módszerei is kivételesek és hatásosak! :) Még, ha szenvedni is kell majd....

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Andus, minden szóval egyetértek! Van, hogy egy problémával a 3. orvoshoz kell elmenni, hogy véleményt kapj egyáltalán arról, hogy mi is a bajod. (nem fog ügyre gondolok most elsősorban) Sokszor hallom ismerősöktől is, hogy egy vélemény nem vélemény, így elmennek több különböző orvoshoz és az sem ritka, hogy átautózzák fél Magyarországot, annak reményében, hogy talán majd az az egy segít rajtuk.
   A Doktor Úr már a váróban (egyik helyiségből a másikban áthaladva) odajött és kézfogással bemutatkozott! Soha nem tapasztaltam még ilyen hozzámállást és ez engem nagyon meghatott, hogy végre ember számba vesz valaki...akkor még mint idegen jártam ott, életemben először. Ez nagyon sok mindent elmond azt hiszem! Vannak kivételek, csak irtó nehéz megtalálni! De talán most sikerült!

   Törlés
 12. Szia! Most járok először nálad, és döbbenettel olvastam a történetedet, amit bevallom, kicsit meg is könnyeztem. Két videódba is belekukkantottam, hogy lássam pontosan, mi az, amiről beszélsz.
  Kívülállóként, mint ahogy többen elmondták már előttem, én sem látom tragikusnak vagy ocsmánynak a jelenlegi fogsorodat, kifejezetten magával ragadó, lelkesítő mosolyod van! :)
  Együttérzek azonban veled, mert igazad van, mondhatunk ezt-azt mi innen kívülről, amikor tény, hogy valóban jelentős ez az eltérés az egészséges/normál fogazathoz képest.
  Sok erőt, bátorságot, kitartást kívánok neked a továbbiakhoz, és tudd, hogy lélekben ott leszek veled egy kicsit én is a nehéz percekben, így ismeretlenül is.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Bandita, nagyon szépen köszönöm ezeket a kedves szavakat és köszönöm, a véleményedet megírtad Nekem! Igazán sokat jelent! Köszönöm!!

   Törlés
 13. Szia!
  Gondolom pozitív irányba fognak elmozdulni a dolgaid, azért írtad ezt a bejegyzést, én nagyon drukkolok Neked!
  Lehet, hogy elsőre furcsák a fogaid a videókon, de szép a mosolyod, felszabadult és vidám vagy, ez pedig gyorsan elfeledteti ezt! :)
  Bölcsességfogakkal még én sem szenvedtem (27 vagyok), de a mosolyomat "bezárja", hogy a felső jobb kettesem nincs és sose nem is volt, utálom az aszimmetrikus "TruBlood"-fogazatomat, rengeteget gondolkodtam már rajta, hogy mit lehetne tenni, talán jövőre én is összeszedem a bátorságomat és egy jó fogorvossal kitalálunk valamit, úgyhogy kíváncsian várom a következő bejegyzéseket!
  Kitartás, a fájdalom gyorsan elmúlik! :)
  Timi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nos, bár a pozitív végkimenetel évekre van, de bízom abban, hogy happy end-del fejezhetem be ezt a fognaplót és ami a legfontosabb reményt adhatok mindazoknak, akik félnek, tele vannak kétségekkel, esetleg úgy ahogy én, már régen lemondtak arról, hogy visszakaphatják régi önmagukat! Köszönöm a biztatást Timi! Puszi!

   Törlés
 14. Szia!
  Igazából kicsit értetlenkedem, mert említetted, hogy a fogszabályozó volt életed legrosszabb döntése, és most megint ahhoz nyúlsz? Akkor amikor legelőször volt, nem lehetett azzal a fogszabályozóval megoldani a problémát?
  Egyébként sok sikert az elkövetkezendő időszakhoz! :) Szerintem menőn néznek a fogszabályozók, úgyhogy biztos jól fogsz benne kinézni!

  VálaszTörlés

Köszönöm a véleményed!

Like us on Facebook

Flickr Images